Feest van het begin

Een nieuw jaar is weer begonnen. Een nieuw jaar waarin van alles weer mogelijk is, een nieuw jaar dat nog leeg en fris aanvoelt, als een jong lente blaadje aan de boom. Het is die frisheid die zo aangenaam is. Waardoor het licht aanvoelt, terwijl de dagen nog kort zijn, de nachten lang en donker.

Het is fascinerend dat we het verwachtingsvolle van een nieuw jaar alleen met oud en nieuw proeven en ervaren. In feite is er met de overgang van 31 december naar 1 januari geen wezenlijk verschil met iedere andere dag die eindigt en overgaat in een nieuwe dag.

We beginnen iedere dag weer aan iets nieuws, aan iets fris, aan de mogelijkheid onszelf opnieuw uit te vinden. En we zouden iedere dag de vreugde en het verwachtingsvolle van het oud- en nieuw feest kunnen proeven en ervaren.

(foto Talle Klijnsma, titel: Begin van de dag)
Maar zoals het is met alles wat iedere dag plaats vindt: het wordt gewoon en in die gewoonte lukt het haast niet meer om het werkelijk te ervaren, om ieder moment te koesteren als een levendig moment. En alles wat gewoon wordt of althans wat we als gewoon ervaren lijkt soms ook het wonder te verliezen, het wonder van het feit dat het er is.

Zoals we het gewoon vinden dat we in een land leven waar stromend water uit de kraan komt, een ambulance binnen vijftien minuten bij een ongeval is, zoals we het gewoon vinden dat er onderwijs is voor onze kinderen, ziekenhuizen voor de zieken, een bakker om de hoek, internet, een fiets, schoenen, kleren en wat we al niet meer hebben dat we dagelijks gebruiken maar waar we het wonder, de gunst of gave niet meer iedere dag van ervaren.

Het oud en nieuw feest schept ruimte om even stil staan bij de gewoonte van het voorbij gaan van de tijd, bij de gewoonte van iedere dag een mogelijkheid te hebben het leven vorm te geven, te veranderen. Door stil te staan bij deze gewoonte en er tijd voor vrij te maken ervaren we de volheid van het leven dat achter ons ligt en de ruimte en leegte van het nieuwe jaar dat op ons ligt te wachten. We voelen een nieuw begin, een nieuwe start alsof we alle fouten, mislukkingen of worstelingen even achter ons laten en werkelijk opnieuw beginnen. We vieren feest met vuurwerk, lichtshows, dans en wat al niet meer.

Toch zou het feest misschien nog feestelijker worden als we ons realiseren dat we dat momentum eigenlijk iedere dag, iedere minuut, ja zelfs iedere seconde zouden kunnen ervaren. We kunnen ieder moment de volheid van wat is en is geweest en tegelijkertijd de frisheid van een nieuw jaar proeven, voelen en ervaren. We hoeven daarvoor niet te wachten tot het volgende oud en nieuw, er is iedere dag een oud en nieuw mogelijk, iedere dag ja zelfs ieder moment is het mogelijk opnieuw te beginnen, te leren van wat is geweest en met een gevoel van ruimte en leegte de toekomst in te duiken. Iedere dag is er een feest van het begin.

Ik wens iedereen het komende jaar iedere dag, ieder uur en ieder moment keer op keer weer een fris, gelukkig en vreugdevol 2018 toe!