laat ons zwijgen

Heeft u de schreeuw om cultuur gehoord? En gisterenavond gekeken naar het manifest? Terecht constateert Freek de Jonge dat het niet zozeer gaat om de bezuiniging maar veeleer om de beschaving van ons land. Cultuur levert een bijdrage aan die beschaving. Zonder literatuur, toneelvoorstellingen, films, muziek en dans leren we weinig over de ander over wat de ander beweegt en daarmee ook wat ons zelf beweegt. Waartoe wij als mens geneigd zijn. Nutteloos? Jazeker, de Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr verwoorde het treffend: een nutteloze noodzaak. Het is een noodzaak omdat de mens zich altijd heeft willen uitdrukken. In de uitdrukking wordt de mens pas mens en maakt de mens de ander ook tot mens. Maar het lijkt er op dat het huidige kabinet deze nutteloze noodzaak niet verder wil steunen en nog veel nijpender, het lijkt erop dat een grote volkspartij de noodzaak van het nutteloze niet in wil zien en nog beangstigender het lijkt erop dat er ineens heel veel mensen de cultuur als een achterlijke hobby zien.
Zelf heb ik niet meegeschreeuwd. Ik houd niet van schreeuwen. Alles overschreeuwt zich in deze tijd en tot mijn spijt vond de cultuur dat zij ook moest schreeuwen. Als we maar hard genoeg schreeuwen dan worden we wel gehoord, is de hedendaagse mantra. Effectiever zou het zijn als we zwijgen. Als de hele cultuursector voor 1 dag zwijgt. Geen televisie, geen soapseries (zonder acteerlessen speel je niet in een soap), geen muziek (ook niet op de radiostations) geen enkele boekwinkel open, geen films, geen theater, geen muzieklessen, geen dansjes van je kinderen op muziek van K3 (want ook die hebben ergens ooit geleerd hoe ze zingen moesten), geen Nijntje op TV, geen verhaaltje voor het slapen gaan, geen prentenboek, geen Mozart maar ook geen Robbie Williams, geen musicals, geen tunes bij de reclame, geen enkele beat op de radio, alles op het internet dat riekt naar cultuur tot een groot zwart geheel maken, geen gedicht bij een sterfgeval, geen gedichtje op het geboortekaartje, niets van dat alles, alles wat neigt tot een nutteloze noodzaak weggummen opdat er alleen nog een gapende stilte achterblijft. Misschien dat het land het dan wel hoort. Misschien dat het dan wel duidelijk wordt wat het culturele leven ons als mensen brengt. En als 1 dag niet genoeg is, dan maken we er desnoods 100 van. Laat ons zwijgen, opdat men ons zal horen.

Tags: , ,