Een kleine geschiedenis van de moderne liefde

 

Q_Bouwmanjpg

 

De geliefden Daan Heraud en Olivia Coebergh zijn veertigers. Als accountant (hij) en chirurg (zij) hebben ze alles bereikt wat ze wilden, en toch voelen ze zich ongemakkelijk in hun leven.

Het verhaal begint met hun breuk als Daan resoluut vertrekt. Hij rijdt weg en ook Olivia verlaat het huis. Maar hoe verder ze uit elkaar gaan, hoe meer tijd er is om na te denken en herinneringen te koesteren. Eisen ze beiden niet te veel van de ander?

In deze prachtige geschiedenis van de moderne liefde zet het onverwachte einde alles in een ander licht.

 

 

 

De pers tot nu toe:

 

Nederlands Dagblad

‘Subtiel en knap worden de relaties tussen jeugdervaringen en het actuele verlangen van Daan naar de zee gelegd. Olivia krijgt indrukwekkende menselijke trekken in de terugblik op haar weigering om een jonge meisje te opereren (…). Het slot van de novelle is in meer dan een opzicht verrassend en mag hier niet worden weggegeven. Daan en Olivia is een waardevolle novelle.’

 

4 sterren van MUSTREADS

‘Een pakkende novelle van een onterecht nog wat onbekende schrijfster’

 

CLEEFT

‘Met ‘Daan en Olivia’ waagde Beitske Bouwman, filosofe en schrijfster van onder meer ‘Portrettensoep’ en ‘Kindengel’ zich na drie romans aan haar eerste novelle. En wat voor een. In slechts 128 pagina’s weet ze een tragisch liefdesverhaal neer te zetten, vol met diepere lagen en prachtige zinnen.’

 

4 sterren van HEBBAN, de lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen

‘Bouwman componeerde een minuscule maar toch erg fijngevoelige novelle, die ongetwijfeld bij een groot aantal lezers zal blijven nazinderen en hen tevens confronteert met hun eigen relatie. Een kleine geschiedenis om te koesteren, zoals de liefde.’

 

READ A BOOK

‘De hele dag heeft het einde me beziggehouden. Het zindert zeker weten na!’

 

LekkerLezen

’30 seconden. Een minuut. Anderhalve minuut. Twee minuten. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe lang ik naar die witte pagina achterin het boek heb zitten staren. Diep geraakt als ik was door het verhaal dat ik net had gelezen. En geschokt door de manier waarop het afloopt.
Het verhaal begint met Daan, die de deur achter zich dichttrekt nadat hij Olivia heeft laten weten dat hij genoeg heeft van de ruzies en er een punt achter zet. Hij stapt in de auto en rijdt weg. Vervolgens springen we steeds van de een naar de ander, terwijl ze een reis maken van ongeloof naar aanvaarding, van aanvaarding naar twijfel: “Terwijl ingenieuze wolkenkrabbers uitvoerig worden getest, wordt de liefde niet doordacht (p.26)”. En: ” Wanneer is die bevreemding ingetreden? Op die dag dat ze zwijgend door het bos wandelden? (..) Of op die zomerse middag, toen ze allebei het water in doken maar elkaar niet opzochten en ze zich ieder op hun eigen handdoek lieten opdrogen? (p.39).

Dan van twijfel naar hoop. Van hoop naar vrijheid. En dan van vrijheid weer naar… is het liefde?

Beitske Bouwman raakt me. En ik twijfel er niet aan, dat eenieder die ooit een relatie heeft zien stranden ook geraakt wordt. Ze schrijft zonder franje en tierelantijnen. Bouwman schrijft “puur”. En het is de puurheid van haar verhaal dat haar kracht is.’

 

Recensieweb

Beitske Bouwman weet precies het midden te kiezen tussen een weelderig taalgebruik en een rechttoe rechtaan stijl. Ze laat zien dat liefde iets onbegrijpelijks en overweldigends kan zijn, iets waarover je geen controle hebt en waar je de kriebels van krijgt.

 

EEN GREEP UIT REACTIES VAN LEZERS OP BOL.COM

 

* Dit boek zou iedereen moeten lezen, met of zonder relatie. Het doet je stilstaan en naar binnen kijken, hoe zit dit bij mij? En wat een verrassend einde. Het zou meer dan terecht zijn als Bouwman hiermee zou doorbreken bij het grote publiek! (vrouw, 45)

 

* Een ontluisterend verhaal over de liefde. Dit prachtige en soms ook confronterende verhaal dwingt tot verder lezen. Een aantal ontroerende, humoristische en zelfs absurdistische binnenvertellingen maken het tot een mooi geheel. Kortom een must read ! (man, 46)

 

* Bouwman laat zien dat “Liefde”altijd en overal een levensbehoefte is, zoals eten, drinken, slapen en dat er heel zorgvuldig mee omgegaan moet worden! Een aanrader voor iedereen om dit te lezen. (vrouw, 73)

 

* Er is veel geschreven over: de liefde. Zelden vind ik het vernieuwend of ga ik er door het lezen van een verhaal anders over nadenken. Bouwman doet dit wel. Bouwman schrijft fijngevoelig, met snelheid en ritmisch. En dat maakt het verhaal spannend. Ik heb ervan genoten en dat doe ik nog steeds. Het verhaal zet aan tot gedachten die blijven dwarrelen in mijn hoofd. Mooi hoor. (man, 43)