LekkerLezen is onder de indruk van Daan en Olivia

Een mooie recensie van LekkerLezen. Lees het hier zelf:

’30 seconden. Een minuut. Anderhalve minuut. Twee minuten. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe lang ik naar die witte pagina achterin het boek heb zitten staren. Diep geraakt als ik was door het verhaal dat ik net had gelezen. En geschokt door de manier waarop het afloopt.
Het verhaal begint met Daan, die de deur achter zich dichttrekt nadat hij Olivia heeft laten weten dat hij genoeg heeft van de ruzies en er een punt achter zet. Hij stapt in de auto en rijdt weg. Vervolgens springen we steeds van de een naar de ander, terwijl ze een reis maken van ongeloof naar aanvaarding, van aanvaarding naar twijfel: “Terwijl ingenieuze wolkenkrabbers uitvoerig worden getest, wordt de liefde niet doordacht (p.26)”. En: ” Wanneer is die bevreemding ingetreden? Op die dag dat ze zwijgend door het bos wandelden? (..) Of op die zomerse middag, toen ze allebei het water in doken maar elkaar niet opzochten en ze zich ieder op hun eigen handdoek lieten opdrogen? (p.39).

Dan van twijfel naar hoop. Van hoop naar vrijheid. En dan van vrijheid weer naar… is het liefde?

Beitske Bouwman raakt me. En ik twijfel er niet aan, dat eenieder die ooit een relatie heeft zien stranden ook geraakt wordt. Ze schrijft zonder franje en tierelantijnen. Bouwman schrijft “puur”. En het is de puurheid van haar verhaal dat haar kracht is.’

 

Bestel Daan en Olivia: hier