Met grote blijdschap verwelkomen Sara en Mark hun eerstgeborene, Deidre. Maar Deidre wordt al snel ernstig ziek, en verwacht wordt dat ze jong een pijnlijke dood zal sterven. Om haar dat leed te besparen voelen de ouders zich gedwongen haar zelf om het leven te brengen.  Is dat moord of een liefdevolle daad? Met die vraag kampt Karen, de rechter die zich over de zaak moet uitspreken. Karen raakt geintrigeerd door de zwijgende Sara en Mark in de rechtzaal. Sara staart voortdurend in de wolken en Mark kijkt haar met zijn groene ogen doordringend aan. Waarom toch weigeren ze te vertellen wat er met Deidre is gebeurd en waar het lichaam van hun kindje is gebleven? Tegen alle regels in stapt Karen bij Mark in de auto en laat zich meevoeren naar het verhaal buiten de rechtzaal. Het verhaal van Deidre Damen.

3e druk! Verschenen september 2007.
Al na twee weken een tweede druk

In de Top 10 kast van de Rotterdamse Bibliotheek

Fragment

Saar. Naast hem zit zijn Saar. Voor het podium waarop de rechters in zwarte toga’s met witte beffen zojuist hebben plaatsgenomen. Vanochtend kroop ze in het warme bed tegen hem aan en fluisterde in zijn oor: ‘Wist je dat tranen in zee niet zinken? Ze drijven als parels. Het zijn de meeuwen die soms in een duikvlucht een traan oppikken. En heel soms verdwijnen tranen in een oester’.
‘Ja, Saar. Ik weet het,’ had hij in haar zwarte haren gemompeld. Nu zit ze met rechte rug naast hem, haar benen stijfjes tegen elkaar en haar handen in haar schoot. Ze staart door de hoge ramen naar buiten.
Voordat ze de rechtszaal binnen gingen heeft Mark nog even door haar haren gestreken, haar gekust, haar hand vastgehouden en haar verteld dat haar thuis een versgetrokken kippensoep met gesneden groente wacht. Hij zal haar wollen sokken halen, haar hoge hakken uittrekken en haar voeten warmen met zijn handen om ze daarna in de sokken te steken, ze op een krukje te leggen en haar soep te serveren. Thuis en rechtzaal. Een overbrugbare afstand met de auto maar een onoverkomelijke verschil in realiteit. Thuis. De warmte van de zachtrood geschilderde muren. De geluiden van dichtvallende deuren. Het aansteken van het gas. De koelkast die open- en dichtgaat. Een knisperende krant. Radiostemmen op de achtergrond. Rechtszaal. Harde stoelen, kale tafels en een afstandelijk podium. Sara verdwijnt in de kaalheid van de ruimte. De rechter kucht zachtjes in de microfoon, vouwt haar armen over elkaar en doet een poging Sara aan te kijken.
‘Mevrouw, wat heeft u de dag voor haar dood gedaan?’

Enkele lezersreacties

‘Een aangrijpend verhaal dat je in één keer uitleest! Kindengel beschrijft de verschillende reacties van de ouders Mark en Sara op de meest heftige gebeurtenis die mensen kan treffen: de dood van hun kind. De professionaliteit van rechter Karen spreekt tot de verbeelding.’
Martha Meerman, lector Hogeschool van Amsterdam

‘Het boek roept een hele heftige sfeer op die extreem gruwelijk en ongelofelijk warm is tegelijkertijd. Er spreekt ongelofelijk veel liefde uit. Een heftig en intens boek dat nog lang na het lezen door blijft klinken in je hoofd! In een woord: prachtig!’
Leonora Reijn, redacteur Santé

Paperback

188 pagina’s | Em. Querido’s Uitgeverij | september 2007

Verkrijgbaar als e-book
Online te koop bij Bol.com, boekboek.nl en de Noord Nederlandse Boekhandel

alphaball

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.